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Question/Problem: 

Annex III, Part A no. 2.2 clause 3 is stated: “If the machine is powered by a generator or 
from the mains, the frequency of the supply current, specified for the motor by the 
manufacturer, shall be stable at ± 1 Hz if the machine is equipped with an induction motor, 
and the supply voltage at ± 1 % of the rated voltage if the machine is equipped with a 
commutator motor. The supply voltage is measured at the plug of a non-detachable cable or 
cord, or at the inlet of the machine if a detachable cable is provided. The waveform of the 
current supplied from the generator shall be similar to that obtained from the mains”. 

How shall the measurements be done if a voltage range is labelled at the machine?  
(Electrical equipment usable in different conditions: 110V (AC) and 220V / 230V (AC) net 
supply).  

The directive does not give any suggestion on how to proceed. 

Solution  

Measurements shall be taken at the highest labeled voltage.  
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